No #19

Ahvenisto

Hämeenlinna

Kuva: Karri Jutila
100 luontohelmeä

Hämeenlinnan keskustan länsi-lounaispuolella sijaitseva Ahveniston virkistysalue on yhdistelmä harjumuodostelmia ja järvi- sekä lampivesistöä keskellä kaupungin asutusta. Kaupungin omistuksessa oleva harjumuodostelman tuntumaan sijoittuva alue on osin suojeltu. Ahveniston harjuluonnosta löytyy kiinnostavia erämaisen luonnon piirteitä.

Harjun ja metsien keskellä sijaitseva Ahvenistonjärvi on yksi maamme syvimmistä suppakuopista ulottuessaan jopa 30 metrin syvyyteen. Järvi on yksi harvoista Etelä-Hämeen jokirapujärvistä. Ahveniston luonto tarjoaa paikan rauhoittua, mutta samalla alue on täynnä monipuolisia aktiiviharrastamisen mahdollisuuksia. 

Ahvenisto

Järven syvyyksistä harjun huipulle

Ahveniston alue on täynnä tekemistä. Se on paitsi suosittu kouluretkikohde, se on linnuista kiinnostuneiden mielikohde. Retkeily- ja hiihtoreitit tarjoavat hyvän mahdollisuuden tutustua Ahveniston ympäristöön. Kesällä retken lomassa voi pulahtaa uimaan Ahvenistonjärven virkistäävän veteen, jonka kalasto on kalastuskiellon johdosta ollut yli 50 vuotta luonnonmukainen.

Kuva: Karri Jutila
Harvinanen kylmänkukka koristaa Ahveniston luontoa

Yli satavuotiaiden puiden lomasta löytyy monipuolinen ja osin harvinainen kasvillisuus. Hämeen kylmänkukkia ja Suomessa huomattavan harvinaisia vanakelton keltaisia kukkia voi nähdä juuri Ahveniston alueella. 

Runsaaseen lintulajistoon kuuluvat muun muassa idänuunilintu ja pikkusieppo. Kanta-Hämeen maakuntaeläin, ilves, elää Ahveniston metsissä.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita