No #54

Kuhasalo-Sortavalansaaret

Joensuu

Kuva: Heikki Simola
100 luontohelmeä

Aivan Joensuun keskustan tuntumassa on merkittävä luontokohde Kuhasalo, jolla on myös mielenkiintoinen historia. Kuhasalon rannoilta aukeaa perinteisistä järvimaisemista poiketen jylhän paljaat näkymät Pyhäselälle, jonne katsoessa maisemassa näkyvät myös Sortavalansaaret. Ne ovat pääosin kaupungin omistuksessa olevien asumattomien metsäisten pikkusaarten ryhmä Kuhasalon eteläpuolella.

Kuhasalo-Sortavalansaaret

Suojelunarvoiset saaret

Sortavalansaarilla on Saimaan kivikkorantojen kauniin harvinaisuuden, punalatvan (Eupatorium cannabinum) pohjoisin esiintymäpaikka.  Sortavalansaaret ovat myös järvilintujen pesimäsaaria. Joensuun seudun luonnonystävät on esittänyt Sortavalansaaria luonnonsuojelualueeksi. 

Kuva: Ari Lehtinen
Kuhasalossa jälkiä muinaisesta historiasta

Luontohelmi on Joensuun keskustan läheinen virkistys- ja retkeilyalue. Retkeily Kuhasalossa on helppoa: sen läpi kulkevat muun muassa kaupungin ylläpitämät retkeilyreitit. Luonnon lisäksi Kuhasalosta tekee mielenkiintoisen sen osin edelleen näkyvissä oleva menneisyys, johon kuuluvat muun muassa alueella sijainneet ortodoksinen erämaaluostari sekä kalmisto.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita