No #45

Pukala-Punkaniemi

Orivesi

Kuva: Juho Kytömäki
100 luontohelmeä

Pukala-Punkaniemi on kansallispuistotasoinen luontokokonaisuus Orivedellä, Pukala-järven pohjoisrannalla. Alueeseen sisältyvät valtion omistama Pukalan virkistysmetsä sekä siihen rajautuva Punkaniemen-Vuorilahdenvuoren alue. Alueella on edustavaa metsä-, suo-, kallio- ja järvi- ja rantaluontoa.

Pukalajärvi on syvä ja se on hyvin kirkasvetinen. Siellä voi nähdä kuikan tai kaakkurin sukeltelemassa.

Pukala-Punkaniemi

Liito-oravan valtakuntaa

Pukala-Punkaniemen luonto on monipuolista, kun siihen kuuluu edustavia metsiä, soita, pienvesiä sekä valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu kallioalue. Alueella elää ja kasvaa uhanalaisia lajeja.

Kuva: Minna Knuuttila
Lapin luonnon tuntua Pirkanmaalla

Pukalan virkistysmetsä on suosittu retkeilyalue, jolta löytyy myös retkeilyrakenteita, kuten nuotiopaikkoja. Punkaniemen alue täydentää Pukalaa, jonka vuoksi se on lähialueiden mökkiläisten tärkeää virkistysaluetta. Metsähallituksen Luontoon.fi -sivuilla Pukalaa mainostetaan "Etelä-Suomen Inariksi" komeiden maisemien ansiosta. Hienoihin maisemiin voi tutustua sekä retkeillen maalla että meloen Pukalajärvellä. Patikoinnin lisäksi ympäristö tarjoaa hyvät puitteet marjastamiselle ja sienestämiselle.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita