No #55

Mujejärvi

Nurmes

Kuva: Timo Kovanen
100 luontohelmeä

Huikeita harjumuodostelmia, jyrkkä kalliorotko, tummavetisiä erämaajärviä, kirkkaita pienvesiä, boreaalista luonnonmetsää ja koskemattomia soita – Mujejärven erämaa-alue on vertaansa vailla. Alueelta löytyy upeita ja monipuolisia maisemia sekä tärkeitä luontotyyppejä, joten se ansaitsee huomiota ja huolenpitoa.

Alueella on sopivia polkuja, laavuja ja autiotupa retkeilijöitä varten. Monipuolisesta luonnosta huolimatta kaikki retkeilijät eivät ole vielä löytäneet Mujejärveä. Osa alueen pitkospuista on huonossa kunnossa, ja Mujejärven läpi kulkeva pitkä vaellusreitti Karjalan kierros on ollut hoitamatta vuosia.

Mujejärvi

Kämmeköitä ja kääpiä harjumuodostelmien keskellä

Mujejärvellä pesii monipuolisen linnusto. Pesimäaikaan järven ympäristöstä on tavattu muun muassa haarahaukka, helmipöllö, kalasääski, kuukkeli, käenpiika, mehiläishaukka, rantasipi ja kuikka. Nisäkkäistä alueella elää liito-oravia, karhuja, metsäpeuroja ja saukkoja. Kasveista on havaittu muun muassa kaitakämmekkää ja suopunakämmekkää. Kääpälajisto on mittava.

Kuva: Timo Kovanen
Harjuilla on asuttu jo kivikaudella

Historiallisena aikana Mujejärven alueella on ollut muutamia erämaatiloja, joista yksi, Pulkkila, on vielä jäljellä. Maastosta löytyy myös niittysaunojen jäänteitä. Aluetta on hyödynnetty tervanpoltossa ja metsätaloudessa. Peurakankaalla on tervahauta ja runsaasti noin sadan vuoden ikäisiä savottatöihin ja tukinuittoon liittyviä rakenteita, kuten patoja ja kämppien jäänteitä. Yksi kämpistä, Tammikämppä, on edelleen pystyssä ja retkeläisten käytössä autiotupana. Kauniiseen Mujejärven Kalmonniemeen ja hautasaariin on haudattu talojen asukkaita.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita