No #100

Untamala

Laitila

Kuva: Päivi Sandelin
100 luontohelmeä

Untamala on tiivis, poikkeuksellisen hyvin säilynyt harjulle rakennettu raittikylä, jossa on ollut asutusta kivikaudelta alkaen. Sijainti vesireitin varrella, ilmasto sekä maaperä olivat suotuisia rautakauden vilkkaalle elämälle. Rautakauden ajasta kertovat poikkeuksellisen runsaat kiinteät muinaisjäännökset, muinaiset terassipellot, kalmistot ja viisi kuppikiveä.

Maisemaa hallitsee entinen Valkojärvi, joka on kuivattu, ja jonka tilalla leviää nyt laajoja peltoaukeita. Kylän kedoilla on paljon harvinaisia keto- ja muinaisjäännöskasveja. Keskeisellä mäellä sijaitseva Untamalan kirkko on vuodelta 1785.

Untamala

Muinainen kylä niittyjen ja ketojen keskellä

Harjulle rakennetun kylän tuntumasta löytyy perinnekasveja, kuten ketoneilikoita, pähkinäpensaita, häränsilmiä, sikoangervoita sekä ketonoidanlukkoja.

Kuva: Päivi Sandelin
Mielenkiintoista historiaa ja kaunista luontoa

Tämän nykyäänkin toimivan kyläyhteisön alueelle sijoittuu paitsi kaunista ja perinteistä kasvillisuutta, muinaista historian havinaa ja mielenkiintoisia tarinoita. Kylän pitkälle ulottuva historia on vieläkin aistittavissa kylän ympäristössä. Untamala on valtakunnallisesti tärkeää maisema-aluetta ja rakennettua ympäristöä.

Kuva: Päivi Sandelin
Kuva: Päivi Sandelin
Untamala

Tietoa kylästä ja sen nykyisistä asukkaista

368
asukasta
2006
vuoden kylä
16
muinaista jäännöstä

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita