No #26

Isojärvi

Kuhmoinen

Kuva: Ari Aalto
100 luontohelmeä

Maankuoren murtumaan syntyi tuhansia vuosia sitten yksi Keski-Suomen luontohelmistä, Isojärvi. Karu ja kirkasvetinen Isojärvi on syvä, paikoin jopa 80 metriä, ja sen aavalta kuuluu usein kuikan kaihoisaa huutoa. Järven rannoilta kohoavat jylhät männikköiset kalliot, ja niiltä avautuu näkymät alueen vehreisiin kangasmetsiin ja Latokuusikon aarniometsälehtoon. Kuusikkovaltaisen lehdon järeät puut kurottavat aina 30 metrin korkeuteen.

Isojärven vuonna 1982 perustettu kansallispuisto on arvokkaiden metsien lisäksi myös amerikanmajavan kotimaisemaa. Tämä luonnon oma metsuri nakertaa rantapuita Isojärven rantametsiköissä ja puronvarsinotkelmissa. Syrjäisillä rahkasammalen reunustamilla metsälammilla sukeltelee puolestaan kaakkureita.

Karun järven rannalla metsuroi majava

Isojärven alueen murroslinjat syntyivät 200 miljoona vuotta sitten maankuoren liikehtiessä. Kansallispuiston yleisin maalaji on moreeni, joka jauhautui ja sekoittui kallioperästä irronneista kivistä jäätiköiden pohjalla viimeisen jääkauden aikana.

Kuva: Ari Aalto
Patikointia, melontaa ja 1800-luvun hirsirakennuksia

Isojärven kansallispuisto Kuhmoisissa on erinomainen retkeilykohde, jonne kannattaa suunnata kauempaakin. Alueella on useita eripituisia patikointireittejä, joilla voi tutustua muun muassa metsäkasvillisuuteen ja alueen geologiaan sekä pinnanmuotoihin. Kansallispuistossa on myös reitti, joka soveltuu lastenvaunujen kanssa kulkevalle.

Vuonomaisella Isojärvellä voi tehdä jopa 20 kilometrin pituisia soutu- tai melontaretkiä. Kauniiden luontomaisemien lisäksi kansallispuiston alueella voi ihastella 1700-luvun lopun ja 1800-luvun hirsirakennuksia sekä vuonna 1833 rakennettua kalastajien syyskalastuksen tukikohtaa, Kalapirttiä.

Lue lisää kohteesta