No #35

Kätkätunturi

Kittilä

Kuva: Jann Kuusisaari (CC By 2.0)
100 luontohelmeä

Kätkätunturi, eli Kätkä nousee korkeuksiinsa Lapin tunturimaisemissa. Se sijaitsee Kittilässä Levitunturin matkailukeskuksen länsipuolella. Kätkätunturin ja Levin väliin jää Immelijärvi kapeine laaksoineen. Tämä on maisemallisesti vaikuttava erämainen kokonaisuus.

Luonnontilaisimmat metsät sijaitsevat Kätkätunturin pohjois-ja etenkin luoteisrinteellä. Suuri osa alueesta on puutonta paljakkaa tai kitumaata tunturikoivuineen. Alarinteiden metsät ovat varsin runsaspuustoisia. Osasta metsää löytyy vanhan metsän piirteitä.

Kätkätunturi

Runsaasti 120–140-vuotiasta puustoa

Kätkätunturin juuren vanhat metsät ovat varsin voimakkaasti harsittuja, mutta metsien luonnontilaistuminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Tämä ilmenee monin paikoin runsaana lahopuuston esiintymisenä.

Kuva: Jann Kuusisaari (CC By 2.0)
Huipulta aukeaa näköala kaikkiin ilmansuuntiin

Kätkätunturi on Lapin oloissa harvinainen luontokohde, sillä sen rinteet ovat kokonaisuudessan säästyneet uudistushakkuilta. Tunturin rinteille merkatuilla reiteillä onnistuu niin patikoiminen kuin maastopyöräily. Talvisin Kätkätunturin tuntumassa kulkee hiihtoreitistö. Tunturin huipulle voi kivuta ihailemaan maisemia, jotka jatkuvat katseen kantamattomiin. Huipulle kulkeva reitti on hyväkuntoinen.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita