No #79

Tiirismaa

Hollola

Kuva: Matti Laurila
100 luontohelmeä

Tiirismaan kvartsiittivuori kohoaa yli 140 metriä Vesijärven yläpuolelle ja on Etelä-Suomen korkein kohta kohotessaan 223 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se sijaitsee Ensimmäisen Salpausselän ”Lahden mutkassa”. Maisemallista kokonaisuutta uhkaavat kuitenkin matkailuhankkeet rakennuksineen ja moottoroituine luontoretkeilyineen.

Tiirismaa

Lehtometsäistä perinnemaisemaa

Tiirismaan pähkinä- ja saarnilehdoissa kasvaa vuorijalavaa, vahteraa ja metsälehmusta. Keväisin alueella voi nähdä hentoja lehto-orvokkeja.

Kuva: Matti Laurila
Tiirismaan metsät, kalliot ja rotko

Valtakunnallisesti merkittävä suojelu-, retkeily- ja virkistysalue koostuu kolmesta erillisestä puronvarsilehdosta, Soisalmen suosta ja Tiirismaan kallioalueesta. Lehtipuuvaltaisen alueen kasvistoa ovat muun muassa tuoksumatara, lehtopalsami, lehtotähtimö ja kotkansiipi. Talvisin tykkylumen usein verhoamat laki- ja rinnemetsät sekä Pirunpesän syvä kalliorotko ovat houkutelleet alueelle ulkoilijoita ja matkailijoita jo yli sadan vuoden ajan.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita