No #71

Kinttusalmensuo

Sonkajärvi ja Kajaani

Kuva: Jarmo Yliluoma
100 luontohelmeä

Kinttusalmensuon luontohelmi on suolaikkujen muodostama kaunis mosaiikki. Erämainen alue on merkitykseltään valtakunnallista arvoluokkaa lähenevä suokokonaisuus, jonka tilaa olisi myös mahdollista parantaa ennallistamisen kautta. Alueelta on havaittu peräti 25 suotyyppiä.

Itse Kinttusalmensuo on laaja ja pääosin ojittamattomana säilynyt aapasuomuodostuma. Aluekokonaisuus sisältää lisäksi Laakajärven Luodelahteen liittyvän ojitetun suometsämosaiikin, Kinttusalmensuon luoteispuolista ojitettujen ja ojittamattomien suolaikkujen mosaiikkia sekä Ruijunlampien ja Ruijunpuron muodostaman erikoisen suo- ja vesistökokonaisuuden.

Kinttusalmensuo

Majava ennallistajien apurina

Majava on vaikuttanut lampien ja purojen tilaan, ja alueella onkin nykyisin hyvin vetisiä, luhtaisia nevoja. Kinttusalmensuon alueen luoteisosassa on kuitenkin merkittävästi korpipohjaisia, harvakseltaan ojitettuja soita, joiden vesitaloutta majavavaikutus on todennäköisesti palauttanut.

Kuva: Jarmo Yliluoma
Näe kaikki suurpedot erämaan rauhassa

Aapasoiden ja vanhojen metsien muodostama pienoiserämaa on yksi Suomen parhaita paikkoja nähdä kaikki maamme suurpedot. Valmiita polkuja tai reittejä ei suoalueelle ole rakennettu, joten siellä saa vaeltaa rauhassa. Luonnonrauha tarjoaa myös lintuharrastajille loistavan tilaisuuden tutustua ajan kanssa suolintujen käyttäytymiseen tällä luonnontilaisella suolla.

Lue lisää kohteesta

Lahjoita luontohelmityöhön

Lahjoitusvarat käytetään Luonnonsuojeluliiton luontohelmikohteiden puolesta tehtävään työhön.

Lahjoita