No #33

Inarijärvi

Inari

Kuva: Esa Aalto
100 luontohelmeä

Inarijärvi on viimeinen suuri erämaajärvi Suomessa. Järven saarista ja rannoilta löytyvät maapallon pohjoisimmat mäntymetsät. Inarijärvi on pohjoisin kaikista 100 luontohelmestä. Järvi on myös napapiirin pohjoispuolisista järvistä suurin.

Alueen kiviset ja jyrkät rannat sekä lukuisat saaret ovat vielä suurimmaksi osaksi rakentamatta, kuten myös järveen laskevat vesistöt. Järven syvimmät kohdat ulottuvat lähes 100 metriin, vaikka pääasiassa järvi on syvyydeltään melko matala. Suuren järven vesi on puhdasta ja juomakelpoista.

Inarijärvi

Suomen kolmanneksi suurin järvi

Inarijärven allas on syntynyt noin 70 miljoonaa vuotta sitten, kun maankuori vajosi kyseiseltä kohdalta. Järven kalakantaan kuuluu huomattava määrä lohikaloja, joihin lukeutuvat lohi, taimen, siika ja muikku.

Kuva: Esa Aalto
Inarinjärvelle retkelle luontopolkuja pitkin tai meloen

Inarijärven sijaitsee Taka-Lapissa kaukana suurista asutuskeskuksista, joten sen ympäristö on hyvin rauhallinen. Järven alueella voi retkeillä useita päiviä törmäämättä muihin ihmisiin. Järvi kuuluu inarisaamelaisten elinympäristöön, ja se on paikkakuntalaisten tärkeä retkeily- sekä kotitarvekalastuspaikka. Inarilla harjoitetaan myös ammattikalastusta. Inarijärven kulttuuriset perinteet ja merkitykset liittyvät saamelaiskulttuuriin ja sen historiaan. Alueelta löytyy muinaismuistoja kuten Ukonkivi.

Kuva: Esa Aalto
Kuva: Esa Aalto
Inarijärvi

Inarijärven pinta-ala, syvin kohta ja saarten lukumäärä

1084
km2
92
m
3318
kpl

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita