No #72

Lintharju-Kirjosuo

Suonenjoki

Kuva: Hannu Rönty
100 luontohelmeä

Lintharju-Kirjosuon alue sijaitsee Suonenjoen luoteispuolella. Se on harjumuodostelma, jonka tuntumassa on karuja rämeitä ja pienvesiä, kuten lampia ja lähteitä. Harjun rinteitä ja huippua peittää edustava harjumetsä, jonka puustoon kuuluu pääasiassa mäntyjä ja joitakin koivuja. Hiekkapohjaiset rinteet tarjoavat hyvän kasvualustan jäkälälle ja kanervalle. Kuivan harjumetsän tuntumassa sijaitsevat kosteat suo- ja vesialueet ovat kasvustoltaan harjua rehevämpiä, mutta kokonaisuudessaan luonnoltaan kuitenkin karuja.

Lintharju-Kirjosuo

Alueen vesistöissä elävän kaakkurin ääni kaikuu puiden lomassa

Lintharju-Kirjosuon alueelta löytyy niin lummelampia kuin tupasvillan täplittämiä suoaukeita. Maisemallisesti molemmat ovat hienoja näyttävien harjumuodostelmien vieressä.

Kuva: Hannu Rönty
Retkeilyä, suopursuja ja marjasatoa

Alueelta löytyy ulkoilureittejä ja luontopolkuja, joten se sopii erinomaisesti retkeilyyn ja kuntoiluun. Luonnossa kasvavat mustikka, muurain ja puolukka houkuttelevat paikalle myös marjastajia. Lintharju-Kirjosuon maisemissa rauhoittuu kiireisempikin mieli, sillä luonto on hyvin kaunista ja retkeilyreitit kuljettavat läpi metsän, suon laidoilla. Kesäaikaan suopursujen tuoksu syventää luontokokemusta suon läheisyydessä.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita