No #59

Salmivaara

Valtimo

Kuva: Ari Aalto
100 luontohelmeä

Kivikkoisen ja jyrkkäpiirteisen Salmivaaran rinteet ovat vaikeakulkuisuuden ja jyrkänteidensä takia säilyneet paikoin täysin luonnontilassa. Se näkyy luonnossa paikoin kilpikaarnaisten mäntyjen, kelojen sekä lahopuun runsaana esiintymisenä. Alueella on useita kalliojyrkänteitä ja lohkareikkoja.

Salmijärven kupeessa sijaitseva Salmivaaran luontohelmi on Sotkamon ja Nurmeksen puolivälissä, Kajaanin kaakkoispuolella.

Salmivaara

Valtimon alueen luonnontilaisimmat aarniometsät

Salmivaaran metsät ovat lähinnä kuivia ja kuivahkoja kankaita. Alueen lajistoarvoja tunnetaan puutteellisesti. Ajankohtaista lajiselvitystä ei ole saatavilla, mutta aikoinaan alueella on tavattu muun muassa palokärki, pohjantikka, teeri sekä useita vaateliaita vanhan metsän kääpälajeja.

Kuva: Ari Aalto
Toistaiseksi melko tuntematon retkeilyalue

Salmivaaran metsät ovat Itä-Suomen metsäkonekoulun hallinnassa, ja alueella harjoitellaan metsäkoneiden käyttöä ja metsätöitä. Koulu on rakentanut alueelle polkuverkoston ja laavuja, mutta niiden ylläpito on ollut vähäistä. Alueella liikkuu hyvin vähän ihmisiä joitakin metsästäjiä ja kalastajia lukuunottamatta. Salmivaaran kupeessa sijaitseva Salmijärvi on ollut ja on edelleen tärkeä kalastus- ja virkistysalue. Salmivaaran polkuverkoston kunnostaminen ohjaisi retkeilijöitä hienoihin vanhoihin metsiin, joita vaaralla on vielä jäljellä.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita