No #62

Iijoki

Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi, Oulu, Ii, Posio, Ranua ja Suomussalmi

Kuva: Saara Salmela
100 luontohelmeä

Iijoki virtaa käytännössä Suomen läpi itä–länsi-suunnassa Kuusamosta aina Iihin Perämeren rannalle. Joki on Suomen mittakaavassa kuudenneksi suurin jokivesistö, jonka keski- ja yläjuoksua on suojeltu koskiensuojelulailla. Tämän huomattavan pitkän joen leveys ja virtauksen voima vaihtelee joen eri osissa. Kokonaisuudessaan joen varrella on yli 100 koskea.

Vuosikymmeniä jatkunut kiista Iijoen alueelle suunnitellusta Kollajan allashankkeesta on nostanut Iijoen vuodesta toiseen uutisiin. Vuonna 2016 kiista tuli päätökseensä, ja Iijoen luonto säilyy nyt massiivisen tekoaltaan rakentamiselta. Iijoen maisemiin kiteytyy paljon historiaa ja kauneutta. Vesistöalueella on arvokkaita maisema-alueita ja perinnemaisemaa.

Iijoki

Iijoki on jokityypiltään erittäin uhanalainen suurjoki

Joen ympäristössä elää raakku ja kirjojokikorento. Vaelluskalakannoista lohi, taimen ja vaellussiika löytyvät Iijoen vesistä.

Kuva: Kalle Hellström
Iijokisoutuja jo yli 30 vuoden ajan

Iijoki suurjokena ja laajana vesistönä on alueen ihmisten identiteetin tärkeä kulmakivi. Vesistö on virkistyskalastuskohde, maisema, elämänpiiriä määräävä tekijä ja elämän keskipiste jokivarressa. Aikoinaan se on ollut merkittävä lohijoki, mutta sittemmin kalakannat ovat pienentyneet. Iijoella vuosittain järjestettävä Iijokisoutu on tärkeä tapahtuma joen varrella. Viisipäiväisen tapahtuman aikana soudetaan ja melotaan Taivalkoskelta Pudasjärvelle. Iijoen varrella on mielekästä retkeillä toki muulloinkin vuoden aikana.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita