No #21

Kaivostenoja-Veittijärvenoja

Hämeenlinna

Kuva: Ikkunasuomenluontoon.fi/ Mre
100 luontohelmeä

Kaivostenoja Hauholla on Poutunkankaan jäätikköjokideltalta alkava Särkemäjärveen ja Ruskeanmullanharjulle päättyvä korpi-, lehto-, suo- ja vesistökokonaisuus. Niin ikään Poutunkankaalla sijaitseva Veittijärvi on mukana tässä Kaivostenoja-Veittijärvenoja -nimisessä luontohelmikokonaisuudessa. Veittijärven itäpuolella sijaitseva Poutunsuo on Hämeenlinnan suurin ojittamaton suo.

Luontohelmen alueella mutkittelevat purot ovat sellaisia, joiden tuntumassa voi tavata yöaikaan aktiivisen, leikkisän saukon. Alueelta löytyy myös arvokkaita lähteitä, jotka tarjoavat sammakoille oivia talvehtimispaikkoja ja ihmisille juotavaksi raikasta lähdevettä.

Kaivostenoja-Veittijärvenoja

Puroja, metsää ja soita

Kaivostenojan ja Veittijärvenojan alueelta on arvioitu löytyvän sekä harvinaista lajistoa että harvinaisia luontotyyppejä.

Kuva: Karri Jutila, Vaccinium Myrtillus
Marjapaikalta kelluvaa saarta ihmettelemään

Loppukesän aikaan kannattaa suunnata tälle alueelle. Marjastajalle metsistä ja soilta löytyy puolukkaa, hillaa ja erikoisuutena valkoista mustikkaa. Sienestäjän koriin voi päätyä korvasieniä ja vahveroita. Särkemäjärvi on kesällä suosittu uimapaikka. Sen laineilta löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta, joka kuuluu Suomen suurimpiin. Tämä yksityiskohta on kelluva saari, jolla kasvaa muun muassa mäntyjä.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita