No #9

Kaijansuo

Savonlinna

Kuva: Aarne Hagman
100 luontohelmeä

Näkymät Etelä-Savon Kaijansuolle ovat upeat, kun laajan suon yllä leijuu kevyttä valkoista usvaa, matalat männyt kurottelevat märästä maasta ja aamuaurinko pilkistää suon laidan metsän lomasta. Alueen upea luontokokonaisuus muodostuu kolmesta osasta: Kaijansuosta, suon pohjoispuolella olevasta arvokkaasta Kaijanharjusta ja suon luoteispuolen pikkujärvi Iso Kaijanlammesta.

Kaijansuo

Suon kauneutta ja harjun jylhyyttä

Kooltaan vaikuttava ja monimuotoinen suo on 42 hehtaaria, ja se on säilynyt lähes luonnontilaisena. Suolla on useita uhanalaisia luontotyyppejä. Suon laitamilla ja sen lammilla on pesinyt kalasääksi ja kaakkuri.

Kuva: Aarne Hagman
Harjulta avautuu näkymä avarille soille

Kaijansuon alue lampineen, soineen ja harjuineen muodostaa monipuolisen ja erityisen kauniin retkeilyalueen. Kaijanharjua pitkin kulkee retkeilypolku, joka kiertää koko alueen. Iso Kaijalammen kaakkoiskulmalle voi puolestaan pysähtyä levähtämään hetkeksi ja nauttimaan eväistä tulentekopaikalla. Lammen rannalla on myös laavu, jossa voi yöpyä ja kokea öisen suoluonnon rauha.

Kuva: Ninara (CC By 2.0)
Kuva: Ninara (CC By 2.0)
Kaakkuri

Kaakkuri on pienin Suomen kuikkalinnuista. Sen ravintoa ovat kalat, äyriäiset ja hyönteiset. Kaakkuri pesii runsaskasvustollisilla metsälammilla ja suolampareilla.

53–69
Pituus cm
105–115
Siipiväli cm
1300–2000
Paino g

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita