No #57

Pärnävaara

Liperi

Kuva: Heikki Simola
100 luontohelmeä

Pärnävaaran kasvillisuudeltaan poikkeuksellisen arvokkaalla metsäalueella on kallioita ja ketokasvillisuutta. Jyrkät kalliorinteet kohoavat 50 metrin korkeuteen. Kallioperässä olevat kalkkikivijuonet tarjoavat hyvän kasvualustan monipuoliselle ja poikkeuksellisen arvokkaalle kasvistolle. 

Pärnävaara sijaitsee Joensuun keskustan luoteispuolella Liperissä. Pärnävaara on myös virkistysarvoiltaan tärkeä kohde.

Pärnävaara

Pärnävaaralla poikkeuksellisen hienoa kasvillisuutta

Pärnävaaralla kasvaa rauhoitettuja ja uhanalaisia kasvilajeja. Näihin kuuluu lehtoneidonvaippa, tummaneidonvaippa, valkolehdokki, kirkiruoho, pahtarikko, tunturikiviyrtt, hirvenkello ja vuorimunkki sekä lukuisia muita harvinaisia kasvilajeja.

Kuva: Heikki Simola
Liiku luonnossa ja näe maariankämmekkä

Pärnävaaran luontohelmi on osa laajempaa virkistysaluetta, jolta löytyy ulkoilu- ja lenkkeilypolkuja. Talvisin alueella on myös hyvät mahdollisuudet hiihtää. Pärnävaaralla harrastetaan monipuolisesti eri urheilulajeja perinteisen retkeilyn lisäksi. Retkeilijän kannattaa suunnata alueelle kesä-elokuun aikaan, jolloin violetin, purppuran ja valkoisen sävyiset maariankämmekät koristavat maisemaa. Pienessä suppakuopassa kukkivat noin tuhat maariankämmekkää ovat suorastaan nähtävyys.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita