No #11

Luonteri

Juva, Mikkeli ja Puumala

Kuva: Markku Nironen
100 luontohelmeä

Karut männikköiset kalliot nousevat Luonterin veden pinnasta – korkein kohta, Neitvuori kohoaa aina 110 metrin korkeuteen. Järven ympäristön vaaramaisemat polveilevat vaihtelevasti, ja vaarojen laelta aukeaa upeat maisemat sokkeloiselle järvelle, saariin ja vehreisiin maa-alueisiin. 

Luonterin syvissä ja kirkkaissa vesissä sukeltelee muun muassa saimaannorppia. Myös saukkoja, liito-oravia ja kirjoverkkoperhosia viihtyy alueen vesissä ja metsissä.

Luonteri

Valkoselkätikan, saimaannorpan ja isonieriän kotimaisemissa

Luonterin luodoilla, kallioilla, männiköissä ja saarten koivusekametsissä viihtyy useita lintulajeja, kuten harvinaiset selkälokki ja valkoselkätikka. Järven syvissä vesissä viihtyy norpan lisäksi muun muassa uhanalainen isonieriä. 

Kuva: Markku Nironen
Kalliomaalaukset muistona muinaisasutuksesta

Luonterin itäosan saarissa on ollut kivikaudella ja osin vielä varhaismetallikaudella muinaisista asutusta. Tästä muistona on Sarkasvuoren kallioon maalattu hirvi.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita