No #95

Hyyppäränharju

Salo, Somero ja Nummi-Pusula

Kuva: Jarmo Markkanen
100 luontohelmeä

Luonnoltaan hyvin monipuoliselta Hyyppärän harjualueelta löytyy harjujen lisäksi soita, lähteitä, lampia, järviä ja kallioita. Alueella sijaitseva noin 2,5 metriä syvä Kultalähde on suojelullisesti arvokas ja siihen liittyy lukuisia puroja ja pieniä lähteitä. 

Lisäksi alueelta löytyy Varesjoen puronotko, jossa vesi virtaa yli 20 metriä syvässä notkossa. Notkon tuntumassa kasvaa vanhaa metsää. Hyyppäränharju kuuluu Kolmannen Salpausselän reunamuodostumaan, joka ulottuu kokonaisuudessaan Kemiönsaarelta Hämeenlinnaan asti.

Hyyppäränharju

Vesilintuja ja kuivan harjualueen lintulajistoa

Monipuolinen luonto tarjoaa hyvän elinympäristön kattavalle linnustolle. Alueella voi tavata muun muassa kangaskiurun ja kehrääjän, joiden lisäksi suo- ja järvialueilla voi nähdä kurjen, kuikan, kaakkurin ja laulujoutsenen.

Kuva: Jarmo Markkanen
Ihastele harjumaisemia luontopolulla

Harjualueen yli kulkeva opastettu luontopolku johdattaa retkeilijän tutkimusmatkalle hienoihin harjumaisemiin. Alueella voi ihailla kirkasvetistä lampea ja tutustua mutkitteleviin puroihin. Luonnontilainen ympäristö tarjoaa retkeilijälle rauhoittavan luontokokemuksen. Keväisin metsäistä maisemaa sävyttää sinivuokkomeri. Harjualueella kasvaa lehtokuusamaa, joka on yleinen vain osassa Suomea. Metsässä liikkuessa tulee olla tarkkana, sillä Hyyppäränharjulla kasvaa myös myrkyllistä mustakonnanmarjaa.

Lue lisää kohteesta

Lahjoita luontohelmityöhön

Lahjoitusvarat käytetään Luonnonsuojeluliiton luontohelmikohteiden puolesta tehtävään työhön.

Lahjoita