No #78

Teivaala

Lahti

Kuva: Kulttuurikuva ry
100 luontohelmeä

Salpausselän näkyvin, keskeisin ja kuuluisin muodostuma sijaitsee Lahdessa kohdassa, jossa Salpausselkä ja Järvi-Suomi muodostavat maisemallisen solmukohdan, Järvi-Suomen portin. Salpausselkä on Suomen maaperän huomattavin muodostuma, ja se on keskellä Lahden kaupunkia näkyvänä maiseman selkärankana. Tälle alueelle sijoittuu Teivaalan luontohelmi. 

Teivaalan alue on osaksi lehtomainen ja kuusettunut. Monipuolisen maastonsa vuoksi se tarjoaa erilaisille kasveille ja erityisesti juuri harvinaisille harjukasveille hyvän kasvualustan. Tämä maisemallisesti tärkeä kohde sijoittuu Vesijärven rannan tuntumaan Lahden keskustan luoteispuolelle.

Teivaala

Geologinen aarreaitta helposti saavutettavissa

Teivaalan alueelta löytyy jääkaudenaikaisia geologisia muodostumia, joita pääsee helposti ihailemaan alueen sijaitessa Lahden keskustan tuntumassa.

Kuva: Kulttuurikuva ry
Historian havinaa aina jääkausilta MM-hiihtokisoihin

Alue on vilkkaasti käytettyä virkistys- ja ulkoilualuetta lähellä kaupungin keskustaa. Alueen historiaan lukeutuu vuoden 1918 kansalaissodan aikaisia taistelukaivantoja, ja alue on kuuluisa Salpausselän kisojen sekä MM-hiihtokilpailujen pitopaikkana. Jääkauden jäljet -helmipolku rakentuu Teivaalaan tuomaan esiin alueen luonnonhistoriallista ja jääkauden aikaista geologista menneisyyttä sekä tulevaisuuden suojelun tarvetta.

Kuva: Kulttuurikuva ry
Kuva: Kulttuurikuva ry
MM-hiihdot

Joka toinen vuosi järjestettävät hiihdon maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty Lahdessa kaksi kertaa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Seuraavat Lahden kilpailut järjestetään nyt Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

1989
2001
2017

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita