No #2

Hiitolanjoki-Haarikko

Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti ja Savonlinna

Kuva: Jari Kiljunen
100 luontohelmeä

Hiitolanjoki-Haarikko on erämainen luontohelmi. Jylhät kalliorannat kasvavat havupuita, alavia puronvarsia taas valloittaa rehevä rantakasvillisuus ja lehtipuusto. Hiitolanjoen vesistöalue on kooltaan 1415 km², ja se jakautuu seitsemään valuma-alueeseen. Seudulla liikkuu monimuotoinen eläimistö: muun muassa majavia, saukkoja, kettuja ja näätiä. Keväisin Hiitolanjoki-Haarikon alueelle kokoontuu merkittävä linnusto.

Hiitolanjoessa esiintyy kuusi EU:n direktiivien mukaisesti Suomessa erityissuojelua vaativaa lajia, joita ovat lohi, nahkiainen, pikkunahkiainen, toutain, kivisimppu ja rantaneula. Joki on myös Laatokan luonnonvaraisen lohen tärkein nousujoki.

Hiitolanjoki-Haarikko

Suomen eteläisin kuukkelialue

Alueella on useita erämaajärviä, vanhoja metsiä ja kuohuvia koskia, joissa muun muassa purotaimenet viihtyvät. Haarikon-Soininmäen metsät on  Suomen eteläisin kuukkelialue, jossa liitelee myös liito-oravia.

Kuva: Hannu Siitonen
Metsän tarina -elokuvan maisemissa

Hiitolanjoki ja Haarikko ovat monipuolisia retkeilykohteita. Alueella on hienoja maisemapolkuja, joilla voi ihailla alueen rikasta linnustoa, jylhiä kallioita ja jokia koskineen. Hiitolanjoki tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet kalastuksesta kiinnostuneille. Retkeilyn tai melonnan lomassa matkailijalla on mahdollisuus tutustua myös alueen kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Suositut luontodokumentit Metsän tarina ja Järven tarina on kuvattu alueella.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita