No #96

Kiskonjoki

Salo

Kuva: Kari Vauramo
100 luontohelmeä

Kiskonjoki on etelärannikon harvinaislaatuinen jokihelmi. Monin osin luonnontilaisena säilynyt jokimaisema on kaunista katseltavaa, ja viime vuosina siellä on todettu jo lohen luontaista lisääntymistä. Tämän kulttuurimaisemassa virtaavan joen valuma-alueesta 70 prosenttia on metsien peittämää. Hienoin koski putoaa parhaimmillaan noin 500 metrin matkalla 17 metriä ja muistuttaa pohjoisen lohikoskia.

Kiskonjoki on osa Kiskonjoki-Perniönjoki vesistöaluetta, joka saa alkuvetensä Hyyppäränharjusta ja laskee Saaristomereen entisten Perniön ja Särkisalon kuntien rajalla. Joen varrella on runsaasti merkkejä ihmisten toiminnasta ja asutuksista eri vuosisadoilta, jopa 1500-luvulta saakka.

Kiskonjoki

Kiskonjoessa lisääntyy lohen lisäksi taimen, siika ja vimpa

Myös jokirapu kuuluu Kiskonjoen eliöstöön. Linnustosta koskikara on tyypillinen laji Kiskonjoella, mutta sen varrella on pesinyt Suomessa harvinaisempi kuningaskalastaja.

Kuva: Jarmo Markkanen
Melontaa ja saukkoja

Kiskonjoki rantoineen on tärkeä virkistysalue paikallisille ja kauempaakin tuleville. Joella harrastetaan melontaa ja harjoitetaan kalastastamista. Melontareitistö sopii sekä aloittelijoille että kokeneille melojille. Tämä osin erämainen vesistömaisema on kiinnostava paikka myös lintujen tarkkailijoille. Kiskonjoella on mahdollista tavata myös saukkoja.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita