No #7

Pennalanlahti

Kuortane

Kuva: Esko Rajala
100 luontohelmeä

Kun Lapuanjoki laskee Kuortaneenjärveen, avautuu viehättävä ja matala Pennalanlahti. Lahden suisto on laaja ja kasvistoltaan runsas: keskellä lahtea on pyöreitä järvikaislasaarekkeita, lumpeet ja uistinviidat ovat löytäneet oman paikkansa ja rantamatalikolla kukoistavat kurjenmiekat, järviruo'ot ja rantakukat.

Pennalanlahdella on runsaan kasviston lisäksi upea eläimistö. Suiston vesikasvillisuuden suojassa elää kalanpoikasia ja vesiselkärangattomia, rannalla ja tulvaniityllä kurnuttaa viitasammakkoja sekä rupikonnia ja saukko on usein nähty vieras sukeltelemassa sulavan jään reunalla. Rannan metsissä puolestaan vaeltelevat hirvet, metsäkauriit ja ketut.

Erityisen upea on myös suiston linnusto, joka on runsaimmillaan keväällä, kun joki avaa suistoon sulaa vettä. Lahden rauhallisessa ja saarekkeisessa rannassa on myös  hyvät pesimäpaikat vesi-, kosteikko- ja rantalintupareille.

Pennalanlahti

Suiston vesissä linnut mekastavat ja saukot sukeltavat

Pennalanlahden itärannan tulvapelloilla elelee poikkeuksellisen runsas viitasammakkopopulaatio. Keväisin viitasammakon pulputuksen seassa saattaa kuulua myös rupikonnan kurnutusta.

Kuva: Esko Rajala
Lintutornista avautuu näkymä tuhansien siivekkäiden lahdelle

Pennalanlahti on vaikuttava luontokohde, johon pääsee parhaiten tutustumaan veneillen tai kanootilla meloen. Alueen upeaa lintumaailmaa voi ihailla myös pohjoisesta Kaarankajoen suun lintutornista tai etelästä Lapuanjoen ylittävältä sillalta.

Kevät on parasta aikaa lintujen tarkkailuun. Silloin suiston vesiin pysähtyy lepäämään ja mekastamaan tuhansia siivekkäitä. Lahden vesissä voi nähdä muun muassa pilkkasiiven, heinätavin tai haapanan. Vuosien saatossa havaintoja on tehty myös ruskosuohaukan lennosta ja kumeasti puhaltelevasta kaulushaikarasta.

Kuva: Esko Rajala
Kuva: Esko Rajala
Kevätmuutto

Lintulajin suurin havaittu yksilömäärä yhden päivän aikana vuosina 1988–2004.

1670
Naurulokki
91
Kuovi
80
Haapana

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita