No #86

Pohjan-Kiskon järviylänkö

Raasepori ja Salo

Kuva: Olli Hakala
100 luontohelmeä

Pohjan-Kiskon järviylänkö on pääosin rakentamiselta säästynyt järvien, lampien ja kallioiden kirjoma metsäalue. Retkeilyyn erinomaisesti soveltuvalta alueelta löytyy sekä hoidettuja että luonnontilaisia metsiä. Paikoin on syntynyt soita vesistöjen luonnollisen umpeenkasvun seurauksena. Erämainen alue tarjoaa elinympäristön useille uhanalaisille ja harvinaisille eläin-, lintu- ja kasvilajeille. Vesi on kirkasta, erityisesti Iso-Simin järvessä. 

Pohjan-Kiskon järviylänkö

Eteläistä erämaaluontoa

Tämä vaihteleva luontokokonaisuus kattaa alueelleen lampia, järviä, lehtoja, suoaluetta sekä monipuolista metsää. Alue on usean vaateliaan erämaalajin tärkeä elinympäristö.

Kuva: Olli Hakala
Lintujen aatelia ja saukon jälkiä

Pohjan-Kiskon järviylänkö on sekä paikallisille että alueella vieraileville tärkeä retkeily- ja virkistysalue. Alueen monipuoliseen lajistoon, erityisesti lintuihin, pääsee tutustumaan hyvin rannoilla ja metsissä. Uudellamaalla harvalukuinen kaakkuri pesii Pohjan-Kiskon alueella. Raaseporin luontohelmi on myös kuikan, mustakurkku-uikun, laulujoutsenen, kurjen, huuhkajan ja varpuspöllön elinympäristöä. Saukko seurailee puroja ja polskii vesistöissä. Uhanalainen vesikasvi raani kasvaa kirkasvetisessä Iso-Simin järvessä.

Kuva: Olli Hakala
Kuva: Olli Hakala
Mustakurkku-uikku

Tämä Pohjan-Kiskon järviylängölläkin elävä koristeellinen pieni vesilintu on yksi maamme neljästä pesivästä uikkulajista. Laji on taantunut tasaisesti 1980-luvun lopulta lähtien.

1 600
paria
35
cm pitkä
435
g painava

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita