No #31

Selänpään romput

Vuohijärvi, Kouvola ja Selänpää

Kuva: Risto Hamari
100 luontohelmeä

Selänpään laajalla suistoalueella retkeilijä voi päästä esihistoriallisten jääkausien tunnelmiin. Kymmenien tuhansien vuosien takaisista voimista muistuttavat omalaatuiset maisemanmuodot, jotka liittyvät Suomen halki kulkevan toisen Salpauselän suistoihin.

Suppa-muodostelmista tunnetuimmat ja syvimmät ovat alueen pohjoisosan 40 metriä syvät Hunkerin romput. Lounaisosassa sijaitsee pienempi suppa-alue, Halisenromput, jotka ulottuvat nekin noin 25 metrin syvyyteen. Kuopista voi nousta 125 metriä maanpinnan yläpuolelle ja nauttia maisemista eväsretkellä alueen pohjoisosan Multamäenlaen ylätasangolla. Multamäeltä voi laskeutua sen kaakkoisosien loivasti viettävää nummea pitkin, jossa kulkee runsaasti sulamisvesien aiheuttamia uomia. Koillisrinteeltä puolestaan löytyy lohkareinen rantavalli ja törmäterassi.

Selänpään romput

Historiallisten jääkausien näyttämö

Alueen historialliset jääkausilta jääneet muodostelmat kuuluvat Suomen monipuolisimpiin. Korkeuserot ovat huimia.

Kuva: Risto Hamari
Marjojen ja sienien keräämistä hienoissa maisemissa

Jäämassojen jäljiltä alueella voi ihastella korkeita harjuja, jäälohkareiden sulamisten jälkeen syntyneitä erikoisia suppa-alueita sekä monipuolisia kangasmetsiä, jotka tunnetaan myös erinomaisista marja- ja sienisadoistaan.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita