No #13

Jonkerijärvi

Kuhmo

Kuva: Marja Stiina Suihko
100 luontohelmeä

Jonkerijärvi on Kuhmon ja Lieksan rajalla sijaitseva suhteellisen suuri, joka on säilynyt rakentamattomana ja rauhallisena erämaa-alueena. Järvi sijaitsee Jonkerin kylässä, josta lähtee Vuoksen vesistöalueeseen kuuluva Jongunjoen reitti etelään. Kylän kautta kulkevat myös Peuranpolun ja Karhunpolun retkeilyreitit. Jonkerinsalon luonnonsuojelualue Hiidenportteineen sekä lähiseutujen lukuisat Natura-alueet muodostavat yhdessä järven kanssa huomattavan luontokokonaisuuden.

Jonkerijärven ympäristössä elää monipuolisesti lintuja ja nisäkkäitä. Linnuista alueella voi tavata ainakin kuikan, selkälokin, suokukon ja liron. Jonkerijärven seutu on metsäpeuran ja suden elinympäristöä.

Jonkerijärvi

Kauniita saaria ja liito-oravan pesämetsää

Jonkerijärven saaria kattaa hieno vanha metsä. Rantaviivaa järvellä on lähes 90 kilometriä. Rantoja kiertävät suojametsävyöhykkeet, joista löytyy koskematonta metsää. Kylmäniemen länsirannalle on perustettu suojelualue liito-oravan suojelemiseksi. 

Kuva: Marja Stiina Suihko
Luonnonnähtävyyksiä ja kulttuurihistoriallisia arvoja

Jonkerijärvi on vanhan Jonkerin kylän perinteistä eränautinta-aluetta. Talot on rakennettu kauemmas järvestä ja järvellä on käyty vain kalastamassa. Alueella retkeillään, metsästetään, sienestetään ja melotaan. Järven maisemalliset arvot ovat rakentamattomuudessa ja hiljaisuudessa. 

Kaunisniemi on nimensä mukainen niemi järven länsipäässä, josta avautuu hieno näkymä pitkin järveä. Kylmäniemi vaaroineen sijaitsee keskeisellä paikalla ja Kirkkoniemi on saanut nimensä muinaisen ortodoksisen kirkon mukaan. Järven saarten joukossa on kaksi Kalmosaarta, jotka ovat toimineet hautauspaikkoina.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita