No #90

Mustionjoki

Raasepori

Kuva: Esa Ervasti
100 luontohelmeä

Mustionjoen rannat tarjoavat aimo annoksen kulttuurihistoriaa: joen varrelta löytyvät 1300-luvulla perustetun muinaislinnan rauniot sekä hienot ruukkimiljööt. Veden alla taas piileskelee arvokas simpukkalajisto.

Mustionjoki alkaa Lohjanjärveltä ja laskee Pohjanpitäjänlahteen. Luontohelmeksi laskemme pääuoman lisäksi myös Mustionjoen arvokkaimmat sivuhaarat. Aikanaan Mustionjoki oli maineikas lohijoki, mutta vaelluskalakannat ovat tuhoutuneet vesivoimarakentamisen myötä vuosikymmeniä sitten.

Mustionjoki

Ainutlaatuinen simpukkajoki

Mustionjoen vedenalainen luonto on monin tavoin arvokasta. Joesta löytyvät kaikki 7 suursimpukkalajiamme, Euroopan suurin vuollejokisimpukkaesiintymä sekä ikääntynyt jokihelmisimpukka- eli raakkupopulaatio.

Kuva: Esa Ervasti
Joen verran kulttuuria ja virkistystä

Mustionjoki on todellinen kulttuurihistoriallinen elämysreitti. Sen varrelta löytyvät Mustion Linnan alue sekä Billnäsin ja Åminneforsin ruukkimiljööt. Mustionjoen virkistyskäyttöön kuuluvat kalastus ja melonta. Joki virtaa myös Karjaan kaupunkikeskustan halki, jossa joella rantametsikköineen on tärkeä merkitys virkistysalueena. Mustionjoella voi tavata linnuista muun muassa kuningaskalastajan ja koskikaran.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita