No #16

Paljakka

Hyrynsalmi ja Puolanka

Kuva: Virpi Juvonen
100 luontohelmeä

Paljakan alue Kainuussa tarjoaa harvinaisen palan vanhaa, muokkaamatonta metsäluontoa luontoharrastajille. Vuonna 1956 perustetusta Paljakan luonnonpuistosta ja sen lähiympäristöstä löytyy Suomen ja koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa ainutlaatuisia luonnontilaisia kuusimetsiä, runsaasti harvinaisia vanhan metsän lajeja sekä myös suurpetoja. Vanhimmat kuuset ovat jopa 400 vuotta vanhoja. 

Paljakan alueelta löytyy aarniometsää, monipuolisia vaarametsiä sekä niihin liittyviä soita ja pienvesiä. Luonnonpuiston pinta-ala on 28 neliökilometriä. 

Paljakka

Vaaran laelta näkee kauas

Paljakan luonnonpuiston korkein huippu on eteläosan Paljakan vaaran huippu, korkeudeltaan 382,5 metriä. Se on Kainuun toiseksi korkein vaara. Paljakan vaaraketju on Suomen lumisimpia paikkoja.

Kuva: Antti Majava
Kuukkelin koti

Paljakassa ja sen läheisyydessä kulkee kunnan ylläpitämä retkeily- ja latuverkosto. Paljakanvaaran korkeimmalla kohdalla sijaitsee myös virkistyskäytössä oleva näkötorni. Alueen monipuoliseen lintulajistoon kuuluvat muun muassa sinipyrstö, kuukkeli sekä erilaisia kanalintuja. 

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita