No #39

Suorsapää

Inari

Kuva: Urpo Karppinen
100 luontohelmeä

Suorsapään erämaa-alue on maamme hiljaisin kolkka. Alueen metsät ja jyrkät rinteet huokuvat hiljaisuutta, kun alueella ei kuulu lentomelua ja liikenteen aiheuttama melu on lähes olematonta. Alue sijaitsee aivan Suomen ja Venäjän välisellä itärajalla Ivalon itäkoillispuolella ja Raja-Joosepin pohjoispuolella. 

Osa Suorsapään alueesta kuuluu Venäjän ja Suomen väliseen rajavyöhykkeeseen, jolla liikkuminen on sallittua vain Rajavartiolaitoksen luvalla. Suorsapää on viimeinen tämän kokoluokan suojelematon alue maassamme. Kyseessä on erittäin monimuotoinen ja maisemaltaan vaihteleva alue, johon kuuluuvat Suorsapään ja Maikkumapään huiput sekä niiden väliin jäävä alue. 

Suorsapää

Jyrkät rinteet tekevät maisemasta jylhän, monipuolisen ja vaikuttavan

Alueelta löytyy kaikki pohjoisen vanhan metsän tyyppilajit. Sieltä löytyy vanhaa sekametsää sekä kuusia.

Kuva: Urpo Karppinen
Hiljaisuudesta nauttimista erämaan keskellä

Suorsapään alue on paikallisten suosima metsästys- ja retkeilykohde. Retkeilijöitä odottaa hiljainen ympäristö ja patikoiminen vaihtelevassa maastossa. Suorsapää on toistaiseksi laajalle yleisölle melko tuntematonta aluetta. Suorsapään laki ulottuu 473 metrin korkeuteen, kun muu alue on lähinnä 200–350 metriä korkealla. Korkeiden avotuntureiden lisäksi alueelta löytyy pieniä järviä, puroja ja vetisiä ylämaan nevoja.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita