No #22

Julkuneva

Veteli

Kuva: Matti Nieminen
100 luontohelmeä

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Julkuneva on laaja luonnontilainen suo, joka on ojittamaton ja jossa yhdistyy keidas- ja aapasuon piirteitä. Sen tasaista maisemaa rikkovat siellä täällä kasvavat puustoiset saarekkeet sekä lukuisat pienvedet. Suon rauhassa viihtyy erilaisia lintuja, joihin lukeutuvat muun muassa teeri, kapustarinta, suopöllö, pyy ja liro. Suolla voi kuulla kaikuvan joutsenen ja kurjen laulun. Lintuharrastajien mukaan Julkuneva on hyvä lintusuo.

Julkuneva

Lintujen lisäksi perhosia

Julkunevalla elää erilaisia suoympäristössä viihtyviä perhoslajeja, kuten harvinainen ruskea-oranssisiipinen rahkahopeatäplä, vaaleasiipinen luumittari sekä suonokiperhonen, jonka ruskeissa siivissä on silmätäpliä.

Kuva: Matti Nieminen
Suoretkelle

Julkunevan monipuoliseen lajistoon voi tutustua retkeilemällä alueella. Lintu- ja perhosharrastamisen lisäksi suolle kannattaa suunnata jo pelkästään sen hienojen maisemien vuoksi. Tämä lähes luonnontilainen suo on hyvä virkistäytymisen kohde. 

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita