No #53

Koitajoki

Ilomantsi

Kuva: Pekka Tuuri
100 luontohelmeä

Muinainen, mahtava Koitajoki virtaa läpi vanhojen metsien ja suomaisemien. Koitajoen erämaamaisemat sijoittuvat joen noin 200 kilometrin matkalle. Osa joesta virtaa Venäjän puolella rajan tuntumassa.

Koitajoen luontohelmeen kuuluvat Ylä-Koitajoki ja Ala-Koitajoki, jotka yhdistyvät Koitereesta tulevien vesien kanssa virraten kohti Pielisjokea. Laajoilta suoalueilta tuleva vesi on tummaa ja humuspitoista. Koitajoesta osa on padottua ja sen vesimäärää on säännöstelty.

Koitajoki

Monimuotoista elämää mutkittelevalla joella

Koitajoen rantojen vanhat metsät ja hiekkatörmät sekä matalat kosket tarjoavat elinympäristön useille vaativillekin lajeille. Joki on Saimaan järvilohen kutujoki ja sen rantametsissä asuu liito-orava.

Kuva: Reijo Erola
Koitajoen historia täynnä taidetta ja kulttuuria

Ala-Koitajoen kulttuuriset perinteet kantavat kauas, kun se on ollut tärkeä tukkijoki niin arkielämässä kuin valkokankaallakin. Elokuvien lisäksi Koitajoki on ollut esillä I. K. Inhan taiteessa. Nykyisin koko Koitajoen alue on suosittu retkeily- ja kalastuskohde. Retkeillä voi sekä metsissä, rannoilla että joessa esimerkiksi meloen. Alueelta löytyy useita erimittaisia opastettuja reittejä, joita pitkin retkeilijät pääsevät tutustumaan Koitajoen upeaan luontoon.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita