No #44

Mäntänvuori-Keurusselkä

Mänttä-Vilppula

Kuva: Ari Aalto
100 luontohelmeä

Mäntänvuori-Keurusselkä on tuhansien järvien maan monimuotoinen luontohelmikohde. Se on erittäin arvokas kokonaisuus, joka sisältää yli 100 erikokoista Keurusselän ja Kaijanselän saarta, rantoja, Mäntänvuoren Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen sekä Mäntän keskustan ja Serlachiuksen taidemuseon tuntumassa kulkevan Lemmenpolun alueen.

Keurusselän ja Kaijanselän saarista löytyy hienoja vanhoja sekametsiä. Lietunniemen rannassa on kaunis hiekkaranta, jota ympäröi järeä, mutta valoisa hiekkakankaan männikkö.

Mäntänvuori-Keurusselkä

Vanhojen metsien lisäksi harjukasvillisuutta ja lampi rantasoineen

Monimuotoisen alueen metsissä esiintyy yleisesti ikivanhoja kilpikaarnamäntyjä. Paikoin puusto on lehtipuuvaltaista. Tällä maakunnallisesti arvokkaalla lintualueella voi tavata Mäntänvuorella elävän pikkusiepon tai viirupöllön.

Kuva: Ari Aalto
Luontohelmen poikki Serlachiuksen taidemuseolle

Käytännössä koko luontohelmen alue on tärkeää virkistys- ja retkeilyaluetta. Sen saaret ovat veneilijöiden suosimia retkeilypaikkoja. Mäntänvuori on kuuluisa ja pitkään tunnettu kohde, jolta löytyy näkötorni, Vuorenkirkko ja kahvila-ravintola. Lemmenpolun alue on lähivirkistysaluetta, jonka läpi matkailijat kulkevat Serlachiuksen taidemuseolle. Keurusselän ja Kaijanselän saarissa ja rannoilla asuvat linnut elävöittävät alueen luontoa. Näitä ovat muun muassa valkoselkätikka, kuikka, selkälokki ja lehtopöllö.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita