No #18

Ärjänsaari

Kajaani

Kuva: Jukka Eskelinen
100 luontohelmeä

Ärjänsaari on poikkeuksellinen luontohelmi Oulujärvellä Kainuussa. Saari on tunnettu kilometrien pituisista hiekkarannoistaan, joilta aukeaa näkymät Ärjänselälle. Korkeat hiekkatörmät kutsuvat seikkailulle, ja kannattaapa kulkijan suunnata myös saaren upeiden mäntymetsien uumeniin.  

Ärjänsaaressa riittää koluttavaa 270 hehtaarin verran. Saari kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja eurooppalaiseen Natura 2000 -verkostoon, ja sen luontoarvot ovat merkittävät.

Ärjänsaari

Oulujärven paratiisisaari

Ärjänsaaren rannoilta löytyy muun muassa erilaisia dyynimuodostumia, jyrkähköjä rantatörmiä ja lentohiekka-alueita. 

"Ärjänsaari on koko Oulujärven upein saari, vyöryvine törmineen, laakeine hiekkarantoineen ja humisevine honkineen. Vastaavaa ei muualta löydy. "
Professori Reijo Heikkinen, Kainuun Sanomat 25.1.2016.
Kuva: Jukka Eskelinen
Merirosvojen piilopaikka

Historiasta tiedetään, että 1860-luvulla Oulujärvellä mellastivat todennäköisesti Suomen sisävesien ainoat merirosvot. Kiveksen veljeksinä tunnetut järvirosvot ilmeisesti pitivät Ärjänsaarta tukikohtanaan, ja lymyilivät siellä odottamassa Oulusta palaavia kainuulaisia tervansoutajia, joilla riitti tuomisia varastettavaksi. 

Kuva: Virpi Juvonen
Varjeltu lomasaari

Ärjänsaari oli vuosikymmeniä Kajaani-yhtiön työntekijöiden lomapaikka, ja sen suosio oli suurimmillaan 1950-luvulla. Edelleen se on tärkeä retkikohde, jonka kauneutta halutaan varjella. Luonnonsuojeluliitto puolusti Ärjän metsiä hakkuilta talvella 2016, ja arvokkaan kohteen hakkuut saatiin onneksi pysäytettyä. Lue Luonnonsuojelija-lehden (1/2020) lempipaikka-juttusarjan kirjoitus Ärjästä. 

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita