No #48

Taaporinvuori

Tampere ja Pirkkala

Kuva: Jaakko Pitkänen
100 luontohelmeä

Pirkkalan kunnassa on vuoria vieri vieressä. Taaporinvuoren luontohelmeen kuuluvat kallioalue Toiviosta Kurikkakalliolle sekä Huhtavuori, Saukonvuori, Korvenvuori, Haikanvuori ja Kurikkakallio. Alueeseen kuuluva Taaporinvuori-Myllyvuori on valtakunnallisesti arvokas kallioalue ja kokonaisuutta yhdistävät järvet sekä purojen laaja verkosto.

Korkeuserot ovat suuria, ja Taaporinvuoren alueelta löytyy myös kosteikko- sekä suoalueita, joihin kuuluu muun muassa Pirkkalan suurin suo, Pehkusuo. Taaporinvuoren alueen kokonaisuus on lähellä suuria asutustaajamia, joten sen saavuttaminen on helppoa, eikä sinne päästäkseen tarvitse autoa.

Taaporinvuori

Pirkkalan korkein laki on erikoinen paikka

Haikanvuoren huippu ei ole ollut koskaan veden peitossa, joka onkin osoitus sen huomattavasta korkeudesta Pirkkalan alueella. Linnuista Taaporinvuoren alueella voi tavata kaakkurin. Se on toistaiseksi kuulunut alueen säännöllisiin asukkaisiin. Kulkeepa karhukin näillä mailla.

Kuva: Jaakko Pitkänen
Pirunkiven siirtolohkare kiinnostava retkikohde

Taaporinvuoren alue on tärkeä virkistyskohde Pirkkalan, Tampereen ja Lempäälän asukkaille. Alue on suosittu vierailukohde niin retkeilijöille kuin marjastajille, sienestäjille, hiihtäjille ja kuntoilijoille. Kattava polku- ja latuverkosto johdattaa kulkijoita ympäri aluetta. Taaporinvuorella liikkuvan kannattaa käydä tutustumassa alueen kiinnostavaan yksityiskohtaan, Pirunkiven siirtolohkareeseen. Retkeilyn lomassa voi levähtää Iso-Naistenjärven rannalla sinne rakennetun laavun tuntumassa.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita