No #93

Tuusulanjärvi

Tuusula ja Järvenpää

Kuva: Päivi Kilpeläinen
100 luontohelmeä

Tuusulanjärven historia taiteilijoiden kotipaikkana on vaikuttanut huomattavasti järven kulttuuriseen arvoon. Muun muassa Jean Sibelius, Juhani Aho, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt vaikuttivat Tuusulanjärven ympäristössä 1900-luvun alussa. 

Pinta-alaltaan 600 hehtaarin kokoinen järvi on myös valtakunnallisesti arvokas lintuvesistö. Järven molemmista päistä löytyy lintutornit kiikarointia varten. Tuusulanjärvi on valittu Uudenmaan maakuntajärveksi.

Tuusulanjärvi

Järvessä elää vielä kuha, ahven ja hauki

Järvi on rehevöitynyt erityisesti sen lähettyvillä harjoitettavan maatalouden seurauksena. Luonnon elinvoiman palauttamiseksi järvellä on harjoitettu monenlaista luonnontilaa elvyttävää toimintaa.

Kuva: Jouko Veikkolainen
Sibeliuksen kotimaisema

Tuusulanjärven rannoilta löytyy merkittäviä kulttuurikohteita, kuten Aleksis Kiven kuolinmökki, Jean Sibeliuksen hirsihuvila ja taidemaalari Pekka Halosen koti. Kulttuurikohteiden lisäksi järvellä liikkuvat lintuharrastajat, kalastajat, uimarit sekä melojat, ja talvella järven jäälle uskaltautuvat hiihtäjät sekä luistelijat. Lisäksi järveä kiertävät pyöräilijät ja kävelijät.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita