No #49

Vehoniemenharju

Kangasala ja Pälkäne

Kuva: Jorma Mäntylä
100 luontohelmeä

Tällaisia harjualueita ei maailmassa ole montaa. Vehoniemenharju kuuluu valtakunnallisesti merkittävään harjualueeseen, joka on pääosin Natura 2000 -ohjelmassa suojeltu harjujakso. Se on arvokas paitsi luonnonsuojelun myös virkistyskäytön sekä matkailun kannalta. Alueeseen kuuluvat Vehoniemenharju, Keisarinharju, Isokangas (harju) ja Syrjänharju sekä eteläpäässä Keiniänrannan tervaleppäkorpi. Tämä kokonaisuus jakautuu Kangasalan ja Pälkäneen kuntien alueelle.

Vehoniemenharjun huipulta aukeaa hienot maisemat Roineen vesistölle. Maisemaa peittävät osin harjun rinteillä kasvavat korkeat puut. Harjujen kokonaisuus nousee jyrkkänä kohti taivasta keskeltä perinteistä järvimaisemaa.

Vehoniemenharju

Puolukoita ja mustikoita jyrkästi nousevilla rinteillä

Alueella sijaitsee runsaasti vanhoja metsiä ja harjun laidat täyttyvät loppukesästä ja syksyisin marjoista. Keiniänrannassa on tervaleppäkorpea. Lisäksi alueelta löytyy punamultainen lukko, jonka on arvioitu olevan Pohjoismaiden suurin suppa, eli harjukuoppa.

Kuva: Jorma Mäntylä
”Mä oksalla ylimmällä”

Alue on tärkeä virkistyskohde, joka sijaitessaan keskeisten reittien varrella on myös suosittu matkailukohde. Vehoniemenharjun huipulta löytyy automuseo ja näkötorni maiseman ihastelua varten. Alueen korkeilta harjuilta Roineelle ja Längelmävedelle avautuvat maisemat ovat paikoin henkeä salpaavia. Pirkanmaan maakuntalaulun, Kesäpäivä Kangasalla, sanat sijoittuvat tämän hienon harjualueen maisemiin.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita