No #74

Puijo-Laivonsaari

Kuopio

Kuva: Kaarina Heiskanen
100 luontohelmeä

Puijon vaikuttavat maisemat ovat verrattavissa käsitykseen suomalaisesta kansallismaisemasta. Kallaveden tuntumaan sijoittuva Puijo-Laivonsaaren alue kuuluu myös Pohjois-Savon lehtojen ytimeen. 

Alueesta tekee kiinnostavan sen sijoittuminen aivan Kuopion keskustan tuntumaan. Puijo sijaitsee keskustan pohjoispuolella ja Laivonsaari Puijon edustalla Kallavedellä. Sijaintinsa vuoksi upeita järvimaisemia ja alueen arvokasta luontoa käy vuosittain ihailemassa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Luontokohdetta voi tarkastella myös vedestä käsin esimerkiksi soutuveneellä tai kajakilla Kallavedellä kulkemalla.

Puijo-Laivonsaari

Yksi Suomen vanhimmista luonnonsuojelualueista

Luontohelmen alueelle sijoittuva luonnonsuojelualue perustettiin jo vuonna 1928. Se olikin yksi Suomen ensimmäisistä luonnonsuojelualueista. Alueella elää useita harvinaisia lajeja, kuten idänlehväsammal, jota tavataan pääasiassa näillä alueilla. Puijo-Laivonsaaren alueella elää monipuolisen linnuston lisäksi liito-orava.

Kuva: Kaarina Heiskanen
Kaupunkilaisten lähiluonto, liito-orava ja huomattavia korkeusvaihteluita

Alueen sijaitessa keskellä kaupunkia, se on tärkeä virkistys- ja urheilualue kaupunkilaisille, jotka tavoittavat helposti alueen luonnon. Puijolta löytyy luontopolkuja, jotka ovat muutaman kilometrin mittaisia. Korkeuseroiltaan vaihtelevilla poluilla kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta. Vastaavasti Puijon edustalla sijaitsevan Laivonsaaren luonto on jylhää jyrkänteiden noustessa jopa 170 metriä merenpinnan yläpuolelle. 

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita