No #36

Ounasvaara

Rovaniemi

Kuva: Seppo Väinönheimo
100 luontohelmeä

Ounasvaara on ainutlaatuinen ympärivuotinen virkistysalue ja retkeilyalue miltei Rovaniemen kaupungin keskellä. Sen kallioisilta lakiosilta avautuu Rovaniemen seudulle tyypillinen joki- ja vaaramaisema. Vaara kohoaa korkeuksiinsa kohdasta, jossa Kemijoki ja Ounasjoki yhdistyvät toisiinsa.

Ympäri Ounasvaaraa on useita merkittyjä reitistöjä sekä lukuisia näköalapaikkoja maisemien ihailemiseksi. Kesällä Ounasvaaralla voi patikoida luontopoluilla, ja talvisin kulkeminen onnistuu auki pidetyllä talvikävelyreitillä, joka alkaa vaaran rinteeltä vajaa kaksi kilometriä Rovaniemen kaupungin keskustasta. Talvisin Ounasvaaralla voi tietysti liikkua myös hiihtäen, lasketellen tai lumikengillä.

Ounasvaara

Jääkauden muovaama pohjoinen vaara

Alueella voi nähdä monet peräpohjolan metsä- ja suotyypeistä, puulajeista, kasveista sekä kallio- ja maaperästä.

Kuva: Seppo Väinönheimo
Ounasvaara on tärkeä osa Rovaniemen maisemaa

Ounasvaara on ihanteellinen ulkoilualue helpon saavutettavuuden takia. Se on monipuolinen vierailukohde ympäri vuoden. Alueen erityisenä nähtävyytenä voidaan mainita vanhat mänty- ja kuusi metsät. Ounasvaaran juhannuskalliolla vietetään keskikesän juhlaa, ja talvisin vaaran rinteillä harrastetaan talvilajeja. Alueella voi liikkua ihmisten keskellä, mutta sieltä löytyy myös hienoja paikkoja aivan luonnon rauhassa.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita