No #32

Iiton palsasuo

Enontekiö

Kuva: Antti Ohenoja
100 luontohelmeä

Iiton palsasuo kuuluu Tunturi-Lapin palsasuovyöhykkeeseen ja monet sen palsoista ovat yli viisi metriä korkeita. Palsa on turvekumpu, jonka ydin on routaista turvetta. Ytimen routaa ympäröivä turve suojaa palsan sisusta sulamiselta. Iiton palsasuo on tällaisten palsakumpujen muodostama suokokonaisuus Suomen käsivarressa pohjoisessa.

Palsakummut ovat luonnon muodostelmia, jotka tekevät Iiton palsasuon maisemasta mielenkiintoisen ja mieleenpainuvan. Suo sijaitsee keskellä hienoja vaara- ja tunturimaisemia aivan Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa.

Iiton palsasuo

Ilmastonmuutos uhkaa haurasta luontoa

Palsasoiden ainutlaatuisten palsojen jäälinssien kehitystä uhkaa ilmaston lämpeneminen, jonka myötä palsojen dynamiikka ja niiden aikaansaama elinympäristö saattaa kadota kokonaan. Iiton luonto on hyvin herkkää tällaisille muutoksille.

Kuva: Hanna Aho
Luontoretkelle kumpujen keskelle

Iiton palsasuon ainutlaatuiseen alueeseen voi tutustua luontopolkuja kulkemalla. Opastettu luontopolku on aivan valtatie 21:n tuntumassa noin 45 km Kilpisjärveltä etelään. Palsasuolla on opastetaulujen lisäksi helppokulkuiset pitkospuut. Luontopolun johdattama reitti tekee arviolta puolen kilometrin mittaisen kierroksen. Palsasuolla kulkiessa retkeilijä voi tavata erilaisia lintuja, kuten kapustarinnan, liron, suokukon tai suopöllön. Iiton palsasuo on tärkeä opetus- ja tutkimuskohde.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita