No #73

Neulamäki-Vuorilampi

Kuopio

Kuva: Tero Pelkonen
100 luontohelmeä

Aivan Kuopion keskustan lähellä kasvaa keidasmainen, rehevä lehto keskellä karua kangasmetsää. Neulamäki-Vuorilammen alue yhdessä Puijo-Laivonsaaren luontohelmen kanssa kuuluu Kuopion lehtokeskuksen ytimeen. Kasvillisuus on rehevämpää ja vaateliaampaa Pohjois-Savon muuhun luontoon verrattuna. 

Neulamäki-Vuorilammen alue rajautuu Kallaveden rantoihin. Alueen hyvä saavutettavuus ja hienot maisemat yhdessä tekevät paikasta kiinnostavan ja tärkeän ulkoilualueen sekä kuopiolaisille että Kuopiossa vieraileville.

Neulamäki-Vuorilampi

Hyvin säilynyt luonto tarjoaa elinympäristön harvinaisille kasveille

Osa alueen lehdoista on säilynyt poikkeuksellisen hyvin, sillä alue on ollut puolustusvoimien hallinnassa. Alueella kasvaa harvinaisia lajeja, kuten tikankontti, soikkokaksikko, lehtoneidonvaippa, lehmus ja kullero.

Kuva: Tero Pelkonen
Jylhiä maisemia lähellä Kuopion keskustaa

Maisemallisesti hienolla alueella on luontopolku, jota kulkemalla pääsee tutustumaan sekä Neulamäen maastoon että itse Vuorilampeen. Neulamäen näköalatornilla voi ihailla maisemia ja bongata lintuja. Vuorilampea ympäröivä kuusimetsä tarjoaa puolestaan hienon maaston retkeilylle ja lammen rannalle pysähtymiselle. Alueen korkeusvaihtelut ovat huomattavat, kun rotkolaaksossa sijaitsevan Vuorilammen vieressä oleva Neulamäki kohoaa 200 metriä merenpinnan ja 120 metriä Kallaveden yläpuolelle.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita