No #61

Haukiputaan saaristo

Oulu ja Ii

Kuva: Esa Aalto
100 luontohelmeä

Haukiputaan saaristo sijaitsee Oulun edustalla olevan Hailuodon koillispuolella. Alue kuuluu osittain Perämeren saarten Natura-alueeseen. Saarten luonto on karua ja kivikkoista, mutta saarten rannat ja pienet luodot ovat lintujen asuttamia. Monipuolinen linnusto tekee alueesta kiinnostavan kohteen Itämeren rannalla. Matalat rannat ja laakeat saaret tekevät maisemasta ainutlaatuisen. Haukiputaan saariston maisema on jatkuvassa muutoksessa, sillä maan jatkuva nousu muuttaa rantaviivan sijaintia aina vain etäämmälle saarten keskipisteistä.

Haukiputaan saaristo

Alueen lajisto on arvokas ja omaleimainen

Haukiputaan saaristossa voi tavata luodoilla pesivän karikukon, rantaniityillä liikkuvan punajalkaviklon tai vedessä pyörähtelevän vesipääskyn.

Kuva: Esa Aalto
Lintubongausta ja hiekkadyynejä Perämerellä

Haukiputaan saaristossa voi nähdä hienoja hiekkasärkkiä ja avointa merimaisemaa. Saarista useat ovat kalastajien tukikohtia ja tärkeitä maamerkkejä, kun mereltä saavutaan kohti mannerta. Sijaitessaan melko lähellä rannikkoa, saaret ovat hyviä veneretkien kohteita ja talviaikaan joillekin saarista voi päästä hiihtäen. Veneellä saaristossa liikkuvat pääsevät loistaville paikoille lintujen bongaamiseksi.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita