No #97

Purunpää

Kemiönsaari

Kuva: Sanna-Mari Kunttu
100 luontohelmeä

Purunpään korkeimmalta kohdalta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala Saaristomerelle – yhdelle Suomen kansallismaisemista. Purunpää on maisemallisesti ainutlaatuinen metsäinen ja korkeakallioinen niemi Saaristomeren laidalla. 

Purunpään yli 350 hehtaarin kokoinen niemi on lähes yhtenäistä, hyvin säilynyttä metsäaluetta, joka muodostaa monimuotoisen luontokokonaisuuden ulkosaariston ja sisäsaariston rajalla. Alueen rantametsät ovat rakentamattomia ja lähes luonnontilaisia. Purunpää on ainoa paikka koko Saaristomerellä, jossa mannervyöhyke vaihtuu suoraan avoimeksi ulappavyöhykkeeksi.

Vuosikymmeniä kestänyt kampanjointi Purunpään puolesta päättyi heinäkuussa 2019 onnellisesti yli 200 hehtaarin suojeluun. Työ on hyvä esimerkki Luonnonsuojeluliiton yhdistysaktiivien sitkeästä työstä luonnon puolesta. Lue tästä, kuinka Purunpää suojeltiin.

Purunpää

Lintujen bongaamista kalliorannoilla ja metsän siimeksessä

Purunpään metsissä on jäkälien ja sammalten lisäksi useita harvinaisia sienilajeja. Siellä on myös hyvät puitteet lintujen bongaamiseksi. Voit tavata muun muassa harmaapäätikan, teeren, palokärjen, rantasipin, töyhtötiasen ja käen.

Kuva: Sanna-Mari Kunttu
Paras siikapaikka

Purunpää on suosittu retkeilyalue. Useiden sopivien rantautumisrantojensa ja syvien vesiensä ansiosta Purunpää sopii retkikohteeksi niin melojille kuin veneilijöille. Pyöräilijöiden ja polkujuoksijoiden lisäksi paikalla viihtyvät myös kalastajat – Purunpää on useasti valittu vuoden parhaaksi siikapaikaksi. Lumi- ja jäätilanteen salliessa sinne voi talvisin hiihtää, lumikenkäillä tai retkiluistella. Niemen kärjessä sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaan vuosisataisen kievarin jäännökset ja kalliohakkauksia. Lisäksi alueelta löytyy paljon muita muinaismuistoja.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita