No #87

Helsingin keskuspuisto

Helsinki

Kuva: Aiko Lohtander
100 luontohelmeä

Helsingin keskuspuisto tuo luonnon pääkaupungin ytimeen asti. Sen metsät alkavat pohjoisessa Vantaanjoen Pitkäkosken mahtavista rinnekuusikoista ja kurottavat etelässä aina Töölönlahdelle saakka. Keskuspuisto on varattu kokonaisuudessaan virkistykseen, suojeluun ja liikuntaan. Reitistöt ovatkin huippuluokkaa, tunnelmallisista metsäpoluista leveisiin kuntoilureitteihin. Talvella ladut ovat Helsingin parhaat.

Keskuspuistossa eläinasukkaista kohtaa usein rusakon ja oravan. Pienellä onnella vastaan tulee jopa hirvi, mäyrä, lumikko tai piisami. Kanahaukat pesivät, valkovuokkojen määrä hämmästyttää ja satakielen laulu saattelee kulkijaa Oopperalle asti! Keskuspuisto on myös yli 70 uhanalaisen tai silmälläpidettävän lajin koti.

Vuoden 2018 lopussa korkein hallinto-oikeus hylkäsi Helsingin kaupungin suunnitelmat rakentaa Helsingin keskuspuistoon. Rakentamisen sallivasta yleiskaavasta olivat valittaneet Luonnonsuojeluliiton Helsingin yhdistys ja Uudenmaan piiri.

Helsingin keskuspuisto

Yli satavuotias viheryhteys

Vuonna 2014 tuli sata vuotta täyteen siitä, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi suunnitelman Helsingin keskuspuiston perustamiseksi. Tämä arkkitehti Bertel Jungin suunnitelma on ollut sellaisenaan olemassa vuodesta 1914 lähtien.

Kuva: Aiko Lohtander
Lähimetsissä vauvasta vaariin

Keskeisen sijaintinsa takia Keskuspuiston tavoittaa hyvin eri puolilta Helsinkiä. Sen läpi moni helsinkiläinen kulkee jalan tai pyörällä töihin, koulu- ja päiväkotiryhmät vierailevat alueella säännöllisesti. Helsingin vehreä luontohelmi on merkittävä lähivirkistymisen paikka, jossa luodaan ja hoidetaan luontosuhdetta. Keskuspuistossa retkeillään, leikitään, kuntoillaan, urheillaan, hoidetaan viljelypalstoja - ja tutustutaan luontoon. 

Kuva: Maija Hakanen
Kuva: Maija Hakanen
Helsingin keskuspuisto

Helsinkiläisten lähiluontoa

700
ha suuri
102
vuotta vanha
2
milj. vierailua vuodessa

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita