No #1

Norrhavet

Brändö, Kumlinge, Vårdö, Saltvik ja Geta

Kuva: Mikko Mäki
100 luontohelmeä

Norrhavetin luontohelmi sijaitsee Pohjois-Ahvenanmaan avoimissa saaristomaisemissa. Koskematon luonto, avoin meri ja punaisena piirtyvät karut kalliorannat ovat Norrhavetia parhaimmillaan. Näkymät muistuttavat karun ja erämaisen luontonsa vuoksi paikoin Lapin maisemia. Alue on ollut paikallisille pitkään tärkeä elinkeinon harjoittamisen paikka. Muutoin se on yleisesti melko tuntematonta aluetta, sillä saarille ei kulje yleisiä lauttoja, vaan alueella on liikuttava omalla veneellä.

Avomereltä tulevat aallot ovat tasoittaneet graniittiset rantakalliot sileiksi. Saarten kasvillisuus on pääasiassa karua, mutta saarten keskeltä voi löytää rehevämpää kasvustoa. Avoimelta mereltä puhaltava tuuli vaatii kasveilta huomattavaa sitkeyttä, jotta ne kestävät kovissakin myrskyissä.

Norrhavet

Saaria ja luotoja asuttavat ruokit, räyskät, kalatiirat ja lapintiirat

Norrhavetin alueella voi nähdä harmaahylkeen ja norpan, jotka molemmat viihtyvät näissä avoimissa vesissä. Korkealla taivaalla voi havaita uljaasti liiteleviä merikotkia.

Kuva: Mikko Mäki
Merta ja kalliota silmän kantamattomiin

Norrhavetin hienoihin maisemiin pääsee tutustumaan rantautumalla omalla veneellä jonnekin lukuisten saarten kalliorannoista. Merialue on ollut vuosisatojen ajan merkittävää kalastusseutua ahvenanmaalaisille. Silakka ja kilohaili ovat molemmat olleet tärkeitä toimeentulon lähteitä lähisaarilla asuville. Nykyisin ammattimainen kalastaminen on vähentynyt, ja meri saarineen on pääasiassa veneilijöiden suosimaa virkistysaluetta.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita