No #98

Ruissalo

Turku

Kuva: Eliisa Haanpää
100 luontohelmeä

Ruissalo on luonnoltaan upea saari, joka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Turun keskustasta. Pitkulainen saari on seitsemän kilometriä pitkä, ja sen leveys vaihtelee yhden ja kolmen kilometrin välillä. Saaren lounaispuolen kärjestä aukeaa merimaisema Airistolle, jonka laivaväylillä voi seurata meriliikennettä.

Suomen mittakaavassa Ruissalo on arvokas ja monipuolinen alue luonnon ja kulttuurihistorian vuoksi. Saarelta löytyy myös kaksi luonnonsuojelualuetta. Rantoja värittävät vanhat pitsihuvilat, ja luonnonvaraisten kasvien sekä eläinten lisäksi saarelta löytyy kasvitieteellinen puutarha.

Ruissalo

Saari täynnä luontoa ja kulttuuria

Vanhojen tammimetsien lisäksi saarelta löytyy lehmuksia ja pähkinäpensaita. Keväällä ja alkukesästä luonnon sävyttävät sini- ja valkovuokot sekä kielot alkukesän tuoksuineen.

Kuva: Hannu Klemola
Turkulaisten merellinen olohuone ja arvokas luontokeidas

Hyvän saavutettavuutensa ansiosta Ruissalo on suosittu ulkoilukohde, sillä sinne pääsee helposti busseilla ja polkupyörällä. Sään ollessa suotuisa saaren polut täyttyvät ihmisistä, ja ulkoilijat voivat valita mieleisen reittinsä ja polkunsa useiden vaihtoehtojen joukosta. Luonnossa liikkumisen lisäksi Ruissalosta löytyy erilaisia virkistysmahdollisuuksia, kuten uimarantoja, kylpylä, leirintäalue sekä erilaisia kahviloita. Ruissalon täyttää heinäkuussa suosittu ja vuodesta 1970 alkaen järjestetty musiikkifestivaali Ruisrock.

Kuva: Eliisa Haanpää
Kuva: Eliisa Haanpää
Ruissalo

Osin suojeltu saari kaupungin välittömässä läheisyydessä

2310
ha pinta-ala
85
ha suojeltu
312
ha tammimetsää

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita