No #89

Kytäjä-Usmi

Hyvinkää

Kuva: Leila Järvinen
100 luontohelmeä

Kytäjä-Usmi on korkeiden kallioiden ja syvien rotkojen seutua. Hyvinkään kaupungista länteen sijaitseva monimuotoinen ulkoilualue on yli 20 neliökilometrin laajuinen. Pikkujärviä ja lampia Kytäjä-Usmilta löytyy 26, joiden lisäksi alueella on lukuisia puroja.

Puronvarsilehdoissa kasvaa useita harvinaisia ja etenkin Uudellamaalla uhanalaisia kasvilajeja, kuten hirvenkello, kynäjalava, lehtoneidonvaippa ja kullero. Näihin ja muihin kasveihin voi tutustua retkeilemällä Kytäjä-Usmin alueella.

Kytäjä-Usmi

Jälkiä tulivuorista

Kytäjä-Usmin alue sijaitsee Suomen suurimman gabromassiivin, eli muinaisen tulivuoren kraatterin kaakkoisosassa.

Kuva: Leila Järvinen
Hyvin merkatut retkeilyreitit

Kytäjä-Usmi on Hyvinkään tärkeintä ulkoilu- ja retkeilyaluetta, jolta löytyy merkittyjä polkuja, pyöräily- sekä hiihtoreittejä. Alueella on lisäksi uima-, laavu- ja tulentekopaikat. Hienot maisemat ja monipuolinen luonto yhdessä hyvin merkattujen reittien kanssa tarjoavat ulkoilijalle kiinnostavan vierailupaikan.

Eläinlajeista muun muassa hirvi, ilves, liito-orava, valkohäntäkauris ja jopa villisika elävät Kytäjä-Usmin alueella. Pedoista pääasiassa ohikulkumatkalla olevat karhu ja susi liikkuvat metsissä satunnaisesti.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita