No #52

Öjen

Vaasa

Kuva: Birthe Weijola
100 luontohelmeä

Öjen on vaikuttava metsäalue Pohjanmaalla, jossa kasvaa vanhoja kuusia. Öjenin aarniomaisissa kuusimetsissä makaa runsaasti lahopuita, joiden rungoilla lepää vihreä sammalpeite. Alueella, joka sijaitsee Öjenin tuulivoimalan huoltotien molemmin puolin, vaihtelevat kauniit metsämaisemat: paikoin maiseman valtaa rehevät kuusimetsät ja paikoin maasto muuttuu karummaksi ja kuusien lomassa pilkistää mäntyjä

Vaasan lounaispuolella sijaitseva Öjenin luontohelmi sijoittuu kokonaisuudessaan 58 hehtaarin alueelle Öjenin Natura-alueen välittömään tuntumaan.

Öjen

Aarniomaisessa kuusikossa elää palokärki ja pohjantikka

Tikkalajien lisäksi Öjenin vanhoissa metsissä esiintyy poikkeuksellisen paljon uhanalaisia kääpälajeja, ja siellä voi nähdä lennähtelemässä hömötiaisen, punatulkun ja töyhtötiaisen.

Kuva: Birthe Weijola
Vanhojen kuusimetsien hienoutta

Öjenin alueen eteläisessä osassa kulkee pieni polku, ja alueella liikkuu suunnistajia, marjastajia ja sienestäjiä. Sekä pohjoinen että eteläinen osa ovat helposti saavutettavissa, sillä lähistöllä kulkee useita teitä. Nämä hienot ja iäkkäät kuusimetsät ovat toistaiseksi olleet melko vähäisessä virkistyskäytössä. Alueen omistaa Vaasan kaupunki.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita