No #76

Tiilikka-Pumpulikirkko

Rautavaara

Kuva: Tero Pelkonen
100 luontohelmeä

Pohjoinen ja eteläinen luonto kohtaa Tiilikka-Pumpulikirkon suurella erämaa-alueella. Alue kattaakin sisälleen hyvin monenlaisia luontotyyppejä ja koskematonta luontoa. Luonnossa liikkujalle alueelta löytyy hyvät kulkureitit, joita pitkin pääsee aistimaan erämaan hiljaista maisemaa. Hiekkaharjuinen maisema muuttuu alueella liikuttaessa suomaisemaksi sekä kallioiseksi rakenteeksi.

Pumpulikirkko on ihmeellinen muodostelma metsän keskellä. Se on suuri, yhdeltä sivulta avoin hiidenkirnu, joka muodostaa jyrkkäseinämäisen aukion, kuin kirkon alttareineen.

Tiilikka-Pumpulikirkko

Hiljainen maisema hurmaa kauneudellaan

Tältä erämaiselta harjualueelta löytyy hiekkarantoja, upeita maisemia ja rauhoittavaa luontoa.

Kuva: Timo Kovanen
Ihmistä suurempi hiidenkirnu

Alueelta löytyvä Pumpulikirkon suuri hiidenkirnu on sivusta avoin, joten sitä pääsee tutkimaan ja ihastelemaan myös sisäpuolelta. Pumpulikirkolle kulkeva reitti on vaikeakulkuinen, joten päästäkseen näkemään hiidenkirnun jylhät seinämät, retkeilijän on varustauduttava kunnollisin varustein. Pumpulikirkon mielenkiintoiset kalliomuotoutumat palkitsevat retkeilijän varmasti. Alueella on myös helppokulkuisempia reittejä, joten ulkoilu on mahdollista Tiilikka-Pumpulikirkon alueella useille ihmisille. Alueelta löytyy autiotupia ja laavuja, jotka sopivat kaikenlaiseen retkeilyyn mukaan lukien melonnan ja veneilyn.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita