No #12

Puruvesi

Savonlinna

Kuva: Olli Turunen
100 luontohelmeä

Upean kirkasvetinen Puruvesi kuuluu Saimaan järvialueeseen. Puruvedellä on runsaasti saaria kuten Saimaalla yleensäkin, ja laajoja selkävesiä halkovat lukuisat harjusaaret ja -niemet. Alue on maisemallisesti hyvin avara ja luonto on kauniin karua. 

Rantojen kasvillisuus on niukkaa, ja metsät ovat pääosin karun ja kuivan kankaan männiköitä. Järven poikkeuksellinen kirkkaus johtuu siitä, että suuri osa vedestä tulee järven pohjassa olevista lähteistä hiekkakerroksen läpi.

Puruvesi

Karua järvimaisemaa Saimaalla

Puruveden puhtaissa vesissä viihtyvät iso- ja tukkakoskelot, kuikka, kalatiira ja selkälokki. Näkyvyys veden syvyyksiin on parhaillaan jopa kymmenen metriä.

Kuva: Markku Nironen
Norpan paluu

Puruvesi on saimaannorpan suojelun kannalta erityisen tärkeä alue, sillä norppa yrittää hiljalleen palata sinne vuosikymmenien poissaolon jälkeen. Aikoinaan norppa metsästettiin Puruvedellä sukupuuttoon. Uhanalaisen norppamme selviytymisen kannalta on tärkeää turvata lajin paluu alueille, joilta se on syystä tai toisesta hävinnyt, mutta jotka edelleen soveltuvat niiden elinympäristöksi.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita