No #43

Kauppi-Niihama

Tampere

Kuva: Eliisa Haanpää
100 luontohelmeä

Aivan Tampereen keskustan tuntumassa pääsee aistimaan luonnon helmaan Kauppi-Niihaman alueella. Virkistysmetsä on laaja, yhtenäinen ja luonnonsuojelullisesti arvokas. Alueella on luonnontilaisen kaltaisia vanhoja kuusivaltaisia metsiä, kalliometsiä, Näsijärven rakentamatonta rantaa sekä korpi- ja rämepainanteita. 

Metsät ovat pääsääntöisesti melko reheviä, joihin lukeutuvat lehtomaiset kankaan ja lehdot. Kauppi-Niihama on tamperelaisille tärkeä virkistysalue, jolla on sekä luonnonarvojen että ihmisten viihtyvyyden kannalta valtakunnallista merkitystä.

Kauppi-Niihama

Silmät auki – voit bongata pohjantikan tai liito-oravan

Monimuotoisen metsäluonnon ansiosta Kauppi-Niihama tarjoaa hyvän elinympäristön monille uhanalaisille lajeille. Näihin lukeutuu muun muassa liito-orava, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkoja on runsaasti eri puolilla aluetta.

Kuva: Eliisa Haanpää
Huikeita järvimaisemia ja polkuja metsän keskellä

Kauppi-Niihama on tärkeä ja hyvin suosittu virkistysalue tamperelaisille. Alueella on sekä urheilupuisto ja valaistuja ulkoilureittejä että rauhallisia, merkkaamattomia luontopolkuja luonnonrauhaa kaipaaville. Rantakallioille voi pysähtyä ihailemaan Näsijärven kauniita maisemia. Syksyllä alueen metsistä löytyy mustikoita ja puolukoita, mutta alueen ollessa suosittu retkeilykohde, niitä riittää vain reippaimmille poimijoille. Alueelta löytyy hiekka- ja kalliorantoja, joilta voi pulahtaa uimaan Näsijärven raikkaaseen veteen.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita