No #14

Kivesvaara

Paltamo

Kuva: Jukka Eskelinen
100 luontohelmeä

Paltamon Kivesvaaran laelta aukeaa huimat näkymät kainuulaiseen maisemaan. Vaaran alueella on pari vuotta sitten uusittu retkeilyreitistö, jolla kulkija pääsee ihastelemaan suojeltuja metsiä sekä vanhoja geologisia muodostumia. Kivesvaara valittiin vuoden retkeilypaikaksi 2014. 

Osa Kivesvaaran metsistä on suojelematonta hienoa vanhaa vaaranpäällysmetsää, nuorta taimikkoa sekä rinneaukkoa. Kivesvaarassa on kolme lehtojensuojeluohjelmassa suojeltua aluetta, ja siellä kasvaa uhanalaisia kasvilajeja. 

Kivesvaara

Huikeiden vaaramaisemien äärelle pääsee esteettömästi

Kivesvaaran retkeilyreitistöön kuuluu kahden kilometrin esteetön reitti levähdyspisteineen ja opasteineen, ja se sopii esimerkiksi lastenvaunujen kanssa saapuvalle. 

Kuva: Maija Lielahti
Näköalojen ihastelua ja puolukanpoimintaa

Kivesvaaran laella on näköalatasanne ja kahvila-ravintola. Alueella voi tutustua kiinnostaviin geologisiin kohteisiin, kuten Yölinnunkuruun, joka on maanjäristyksen aiheuttama kalliouoma. Reitin varrelta löytyy pieni luolasyvennyskin tutkittavaksi. Kivesvaara on myös tärkeä sienestys- ja marjastuspaikka, ja sieltä löytyy erityisesti hyviä puolukka-aukeita. 

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita